Ankenes Skolekorps
Ankenes Skolekorps
 • Nyhet    • Ankenes Skolekorps    • Drill    • Instrumenter    • Sponsorer    • Aktiviteter    • Om Ankenes Skolekorps    • Medlemskap    • Bildearkiv    • Kontakt oss/ styre og stell    • Notearkiv      • Hjem  

 

 

   Instrumenter
           

Snarveier:
 Bli medlem
 Logg inn medlem
 Kontakt oss!
Antall besøk på siden: 232 344

 

 


Ta vare på instrumentet

Instrumentet er viktig for en musiker. Her er gode råd for hvordan du tar godt vare på instrumentet

 

Instrumenter er dyrt og er korpsets største investering. Husk at instrumentetene er korpsets eie, og det er viktig å være forsiktig med instrumentet slik at det lyder godt og kan spilles på i mange år. Det er stas å få nytt instrument, så følg rådene så vil de fungere godt og lenge. For de som eier sitt eget instrument vil vil absolutt gi det innspill at rådene bør følges.

Viktigst av alt: kos deg med intrumentet ditt, spill og vær glad!
 
 

Tips til vedlikehold av instrumenter

Fløyte:

Rengjøring av tappene: Langfløyten består av tre deler. På to av disse er det tapper, dvs. den delen som skyves inn i en annen del. Tappene gjøres ren med litt White Spirit på en klut. På denne måten blir de også smurt.

Utvendig rengjøring: Etter at det er spilt med fløyta vil det være fingermerker på den. Da kan det være greit å bruke en sølvpusseklut for å få den ren igjen. For å fjerne skitt innimellom mekanikken (klaffer, fjærer og puter) kan det være greit å bruke vattpinner (Q-tips). Vær da forsiktig så du ikke forskyver noen av fjærene. Du må ikke vaske fløyta i såpevann. Putene tåler ikke den behandlingen.

Innvendig renhold: Når du spiller på fløyten blir det mye fuktighet inne i fløyta. Dette må fjernes med en pusseklut med snor eller stav. Gjør godt rent innvendig. Når du setter sammen og deler fløyta er det viktig at du ikke holder i klaffene. Vær forsiktig. Når du legger fra deg fløyta skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen hvor du sitter og aldri med mekanikken ned. En annen løsning er å gå til anskaffelse av et fløytestativ som du setter fløyta på. Husk fløytene er meget skjøre.

Klarinett:

Utvendig vedlikehold: Etter at det er spilt med klarinetten vil det være fingermerker på den. Bruk en myk klut for å få den ren igjen. For å fjerne skitt innimellom mekanikken (klaffer, fjærer og puter) - bruk en vattpiner (Q-tips), men vær da forsiktig så du ikke forskyver noen av fjærene.

Innvendig renhold: Etter at du har spilt på klarinetten skal den tas fra hverandre og hver del skal tørkes inni med en egnet klut før instrumentet legges i kassen. Når du setter sammen og deler klarinetten er det viktig at du ikke holder i klaffene. Vær forsiktig. Når du legger fra deg klarinetten skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen hvor du sitter og aldri med mekanikken ned! En annen løsning er å gå til anskaffelse av et klarinettstativ. Husk at klarinetter er ømfintlige.

Saxofon:

Utvendig rengjøring: Etter at det er spilt med saxofonen vil det være fingermerker på den. Da kan det være greit å bruke en myk klut for  å få den ren og blank igjen. For å fjerne skitt mellom klaffer, fjærer og puter - bruk vattpinner (Q-tips). Vær da forsiktig så du ikke forskyver noen av fjærene. Du må ikke vaske saxofonen i såpevann o.l. Putene tåler ikke denne behandlingen.

Innvendig renhold: Når du spiller på saksofonen blir det mye fuktighet inne i saxen. Denne må fjernes med en pusseklut med snor eller stav. Gjør godt rent innvendig! Sett inn korken på munnstykket med korkfett før du setter munnstykket på. Når du setter sammen og deler saxofonen er det viktig at du ikke holder i klaffene. Vær forsiktig.Når du legger fra deg saxofonen skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen du sitter på og aldri med mekanikken ned! En annen løsning er å gå til anskaffelse av et saksofonstativ som du setter instrumentet på. Husk at saxofonene er meget ømfintlige.

 

Kornett/Trompet og Horn:

Rengjøring av ventiler: Ventilene gjøres rene med lunket vann, eventuelt tilsatt litt mild håndsåpe. Ikke bruk oppvaskmiddel. Fast grønnsåpe oppløst i vann er å foretrekke. Etter rengjøringen settes ventilene inn med ventilolje før de settes på plass. Husk å sette ventilene på riktig plass (merket med nummer), og skyv ventilen forsiktig ned og vri til du hører et „klikk“.

Utvendig og innvendig rengjøring: Etter at det er spilt med instrumentet vil det være fingermerker. Da kan det være greit å bruke en myk klut for å få instrumentet blankt og rent igjen, og for å unngå at lakken ødelegges. Messinginstrumenter trenger regelmessig vask og vedlikehold. Vær forsiktig når du skal vaske instrumentet slik at du ikke påfører støt og slag. Ta ut alle ventiler, bunnknapper og bøyler. Bruk ikke rå makt, delene skal løsne lett uten bruk av tenger og lignende. Legg instrumentet og delene i mildt såpevann. Fast grønnsåpe oppløst i vann er å foretrekke. Skyll godt i lunket vann for å fjerne alle såperester. Tørk utvendig med en myk klut for å unngå skjolder. Du må kanskje snu og vende noen ganger på instrumentet for å få ut alt vannet. La instrumentet og alle delene tørke godt innvendig. Før du setter sammen alle deler setter du hver enkelt bøyle inn med bøylefett, og ventilene med ventilolje.

Munnstykket er viktig for  å få en god klang i instrumentet. Det blir alltid kondens i munnstykket når man spiller. Er det også rester av mat og brus, vil dette føre til tæring i munnstykket og nedsatt kvalitet på klangen. Legg munnstykket i lunket såpevann, rengjør med en munnstykkebørste og skyll godt. Når du legger fra deg instrumentet skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen du sitter på og aldri med schallstykket ned! 

 

Trombone:

Bortsett fra sliden behandles trombonen som Kornett og Trompet. Sliden er spesielt utsatt for støv og skitt som lett kan lage riper og hakk i glideflaten.

Smøring av sliden: Sliden kobles fra resten av instrumentet og skylles omhyggelig i lunket vann flere ganger. Den ytre del av innertrekket tørkes av med en myk klut som ikke loer. Tilsett litt slidekrem på hvert tekk. Ikke bruk olje!! Slidekrem skal fordeles jevnt over hele trekket. Et for tykt kremlag fører til et tungt og tregt trekk. Sliden må tørkes av foran hver gang den smøres. Når du legger fra deg instrumentet skal dette gjøres i etuiet, aldri på stolen hvor du sitter og aldri med schallstykket ned! 

 
Når vi er på tur:
 

Pass på at instrumentkassens hengsler og låser er i orden.

Alle deler skal ligge stabilt der de hører hjemme i insrumentkassen. Ha en bærestropp rundt kassen slik at den holder seg lukket gjennom hele turen.

Legg fra deg instrumentet på en trygg måte slik at det ikke skades av annen bagasje.

 
 

Hvis uhellet er ute

 
Hvis munnstykket ditt sitter fast, så ikke be mor og far om hjelp! Vent til neste øvelse. Korpset har verktøy som løsner munnstykket.

Korpsets instrumenter er forsikret gjennom NMF.
Meld fra til instrumentforvalter hvis instrumentet ditt blir skadet, tapt eller stjålet. Korpsstyret sender inn skadeskjema.

    Utskriftsvennlig versjon
 

 

 

Ankenes Skolekorps, Postboks 1, 8520 Ankenes